Wandelroutes vanaf het Hemelriek en Gasselterveld

Wandelroutes vanaf het Hemelriek en Gasselterveld


04 december 2020

De mogelijkheden om bij Gasselte te wandelen zijn eindeloos, en dat maakt het kiezen van een geschikte route misschien lastig. In deze blog zetten we de routes die starten bij het strand van het Gasselterveld en Nije Hemelriek voor je op een rij. Het startpunt van deze routes ligt op 5 minuten loopafstand van Koerscafé Gasselte en de Lente van Drenthe.

Op slechts 5 minuten lopen van de camping vind je de parkeerplaats van zwemplassen het Gasselterveld en Nije Hemelriek. Vanaf hier starten 3 wandelroutes door het bos, in beheer van Staatsbosbeheer. Onze eigen Femke en Annemijn zijn voor je op pad gegaan om je aan de receptie te adviseren, maar ook om je met deze blog alvast kennis te laten maken met de wandelmogelijkheden vanaf de camping. Goed om te weten, de routes zijn duidelijk aangegeven met houten paaltjes en op alle routes mogen honden komen, maar wel aangelijnd.

De Gasselterdennenroute – witte route – 4 km

We starten met onze favoriet! De Gasselterdennenroute is aangegeven met witte paaltjes en leidt je langs verrassend variërende bospaden. Op sommige stukken zijn de paden zo smal dat je even achter elkaar moet lopen, maar dit maakt het juist een avontuurlijke route. Over kleine heuvels en door dalletjes loop je een route die je iedere 100 meter een nieuw beeld van het bos geeft. Ondanks dat wij het bos aardig goed kennen verloren we tijdens deze wandeling totaal ons besef van waar we waren, maar je hoeft niet bang te zijn dat je verdwaalt want de paaltjes staan overal duidelijk in het zicht. Op ongeveer ¾ van de route doemt door de bossen het blauwe water van het Gasselterveld op, langs de oever loop je vervolgens terug naar het startpunt.

’t Gasselterveldroute – blauwe route – 4,5 km

Deze route gaat langs de oever van het helderblauwe Gasselterveld en grotendeels langs één van Nederlands mooiste MTB routes (ook zeker het proberen waard!). Als je denkt dat je het Gasselterveld goed kent na een stranddag dan zal deze route je zeker verbazen. De overkant van de voormalige zandafgraving kent namelijk een veel ruiger landschap dan het rustgevende beeld vanaf het strand. Op de helft van je route heb je de kans om het meer van een hoger niveau te bekijken op een uitzichtpunt, wat ons betreft ook de ideale plek voor een kleine picknick. Met het helderblauwe water aan je linkerhand en het indrukwekkende bos rechts van je loop je in een klein uurtje het hele meer rond.

Natte neuzenroute – gele route – 4,5 km

Bruno’s favoriete route is de Natte Neuzenroute. Onze campinghond Bruno mag bij een deel van deze route namelijk loslopen. In tegenstelling tot de twee andere routes loop je bij het volgen van de gele pijlen niet naar het water toe, maar er vanaf.  Hierdoor maak je kennis met een heel ander deel dan het stuk bos tussen de camping en het strand. Deze route mag zich als échte boswandelingsroute omschrijven met afwisselend brede en smalle paden. Net als bij de bovenstaande routes geldt hier éénrichtingsverkeer waardoor je nauwelijks tegenliggers tegenkomt, dit maakt het de perfecte route voor een rustige wandeling.

Ga je liever hardlopen dan wandelen?


Bekijk dan hier de blog van campinggast Nico Swart met 5 hardlooproutes vanaf de camping.

Ga je liever hardlopen dan wandelen?