Campingstroom, hoe zit dat ook alweer?

Campingstroom, hoe zit dat ook alweer?


29 mei 2021

Kamperen is booming! Het is weer terug van weggeweest en met de mooie zomer van vorig jaar trekken steeds meer mensen eropuit met een tent, camper of caravan. Alleen hoe zit dat ook alweer met die stroompaaltjes, campingstekkers en ampères? De doorgewinterde kampeerders kunnen deze blog overslaan, want hier komt alle informatie de een beginnende kampeerder nodig heeft om niet zonder stroom te zitten.

Welke stekker en wat voor snoer?

Om stroom te krijgen bij je kampeerplek is een standaard verlengsnoer helaas niet voldoende, hiervoor zal je een campingstekker moeten aanschaffen. De meest voorkomende stekker is de eurostekker (ook wel CEE stekker). Dit is een dikke blauwe stekker met drie pennen. Je kan bij de eurostekker kiezen uit een stekker inclusief snoer, of een verloopstuk met eigen verlengsnoer. De stekker inclusief snoer gaat rechtstreeks van de elektriciteitspaal naar de caravan of camper. Ben je met de tent op pad, dan heb je nog een stekkerdoos nodig die je hierop aan kan sluiten om de stroom te kunnen gebruiken.

Ampères

Op camping de Lente van Drenthe heeft elke plaats 6 ampère stroom, maar wat kan je daar nou mee? Om uit te rekenen welke apparaten je mee kunt nemen op vakantie, gebruik je de volgende formule:

Ampère x voltage = watt

In Nederland kan je uitgaan van 230V(voltage), dus in het geval van de Lente van Drenthe 6x230 = 1380 watt

Maar nu zijn we er nog niet, want hoeveel gebruikt bijvoorbeeld jouw telefoon, of de koelbox? Hieronder vind je een aantal voorbeelden, zodat je precies kan zien wat je allemaal kunt inpakken voor op de camping.

Koelbox: 70 watt
Telefoonoplader: 5-10 watt
Kacheltje: 1200-1500 watt
Klein koffiezetapparaatje: 600-800 watt
Kleine TV: 30-40 watt
Senseo: 1000 watt
Waterkoker: 1725 watt (er zijn speciale waterkokers met minder watt voor op de camping)

Verbruik je meer dan 1380 watt, grote kans dat de stoppen eruit slaan. Dus heb je zin in een kopje koffie? Zorg dan dat de rest van de apparaten niet in gebruik zijn.

Tip: Hang je stekkerdoos aan een paal of tentstok, hierdoor voorkom je dat deze nat wordt wanneer de ondergrond vochtig is.

Tip: Zorg dat je campingsnoer minimaal 30 meter lang is, de elektriciteitspaaltjes kunnen nog wel eens verstopt in de bosjes verderop zitten. Bij natuurcampings wordt zelfs een lengte van 50 meter aangeraden om niet zonder stroom te zitten.