5 Mountainbikeroutes op de Hondsrug

5 Mountainbikeroutes op de Hondsrug


24 november 2022

5 mountainbikeroutes op de Hondsrug

Spring op je mountainbike en cross door de bossen van de Hondsrug. De Hondsrug Big five zijn de 5 mountainbikeroutes die je op de Hondsrug kan fietsen. De Hondsrug is de perfecte plek voor jouw mountainbikeavontuur vanwege de natuurlijke hoogteverschillen en daarmee uitdagende routes. Kan je er geen genoeg van krijgen? Dan kan je de routes met elkaar verbinden voor éxtra lange tochten. De verbindingsroutes zijn te herkennen aan de groene markeringen op de paaltjes. Hieronder zetten we de 5 mountainbikeroutes voor je op een rij.

MTB route Gieten-Gasselte


De ultieme kick voor fanatieke mountainbikes is het uitzicht van de mountainbikeheuvels bij het Gasselterveld. Vanaf de heuvels heb je prachtig uitzicht over het helderblauwe meer waar in de zomer veel gezwommen wordt. Deze mountainbike route is makkelijk in te korten en op te delen in 2 rondes halverwege de route. Sinds het najaar van 2022 is er een nieuw stuk route aangelegd bij het Gasselterveld met flink wat extra hoogtemeters. Neem een pitstop in Koerscafé Gasselte en ga na een lunch, snack of drankje weer op pad.

Afstand: 34 km
Hoogtemeters: 356 meter

MTB route Gieten-Gasselte

MTB route Exloo

Begin je mountainbikeroute bij het Drentse hunebed D31. Cross met je mountainbike over landbouwpaden, open vlaktes en een zandhelling. Verbeter je stuurtechnieken op het oude motorcircuit van 1,2 km en maak een paar extra rondjes over dit technische deel van de route. Deze moutainbikeroute is te herkennen aan de zwarte markeringen op de paaltjes.

Afstand: 37 km
Hoogtemeters: 181 meter

MTB route Sleenerzand

MTB route Sleenerzand


Fiets bijna de hele route langs de rand van het bos, dit is om het wild in het midden van het bos alle rust te gunnen. Er is veel afwisseling tussen brede paden en technische singletracks. De route is te herkennen aan de rode markeringen op de paaltjes. De route heeft weinig hoogteverschil maar is door de technische singletracks en een gedeelte over een vlonderpad toch uitdagend. Halverwege de route kom je langs hunebed D49 en aan het einde kom je langs zwemplas De Kibbelkoele.

Afstand: 32 km
Hoogtemeters: 108 meter

MTB route Anloo

Rij met je mountainbike midden over het uitgestrekte Balloërveld, een gigantisch heideveld waar je je weg waant van de wereld. Dit stukje Drenthe wil je gezien hebben, vooral in augustus wanneer de heide in bloei staat. De route is te herkennen aan de zwarte markeringen op de paaltjes. De mountainbikeroute gaat voornamelijk over brede paden en bestaat voor 2/3 uit zandpaden en singletracks en voor 1/3 uit verharde en half-verharde paden.

Tip: deze route ligt op slechts 6 km van Koerscafé Gasselte en de Lente van Drenthe, je kan daardoor starten vanaf de camping. 

Afstand: 39 km
Hoogtemeters: 89 meter

MTB route Emmerdennen


Ben jij niet bang om vies te worden? Met de modderspetters op je gezicht ga je over deze mountainbikeroute want de route Emmerdennen kan erg nat zijn. Deze route bestaat uit 2 lussen: de Emmerdennenroute van 6 kilometer en de Valterbosroute van 14 kilometer. Vooral voor beginnende mountainbikers is dit een perfecte route.

Afstand: 20 km
Hoogtemeters: 59 meter

MTB route Emmerdennen

Koerscafé Gasselte

Zoek jij de perfecte plek om je tocht te starten, om pauze te nemen of om weer op te warmen als je klaar bent? Koerscafé Gasselte is sinds 2021 officieel startpunt van route Gieten-Gasselte. Koerscafé Gasselte kan je lekker bijkomen van je tocht door de bossen, je kan je fiets afspuiten op de afspuitplek en je kan gratis gebruik maken van onze tools om te sleutelen aan je fiets. Maar ook als je geen fietstocht maakt, maar gewoon zin hebt in een goede lunch of fris biertje ben je van harte welkom.
www.koerscafegasselte.nl

Tip: Alle mountainbikeroutes op de Hondsrug vind je op www.mtbroutes.nl Op deze website staan alle routes met een beschrijving, de hoogtemeters, de afstanden en startpunten. Zo vind je altijd een route die bij jou past.